tiistai 6. lokakuuta 2015

Blogin taustoja - Mistä tämä kaikki on saanut alkunsa?

Kaikki alkoi siitä, kun esikoiseni oli noin vuoden vanha (tästä on aikaa siis reilu kuutisen vuotta). Raskaus oli tuonut kroppaani muutaman lisäkilon ja vaa’an lukema alkoi kohdallani lähennellä lievää ylipainoa. Kilokin lisää ja olisin ollut painoindeksin mukaan lievästi ylipainoinen. Vaikka painoindeksi ei olekaan mikään paras mahdollinen mittari, niin tuossa tilanteessa se antoi kuitenkin varsin totuudenmukaisen kuvan tilanteestani. En tuntenut oloani hyväksi, vaatteet kiristi, olin väsynyt eikä peilikuvakaan miellyttänyt.

Kuva täältä

En siis ollut ylipainoinen, mutta tunsin silti, että minun ei ollut hyvä olla kropassani, enkä voinut kokonaisvaltaisesti hyvin. Oli aika tehdä asialle jotakin. Siispä päätin laihduttaa muutaman kilon. Päätökseni piti ja puolitoista vuotta myöhemmin painoin 10 kiloa vähemmän ja se oli reippaasti enemmän kuin olin tavoitellut, eikä sen saavuttaminen lopulta tehnyt edes tiukkaa. Toki aikavälikin oli pitkä, mutta en halunnutkaan noudattaa mitään pikadieettiä, vaan halusin pysyvän muutoksen. Kirjoitan oman postauksen jossakin vaiheessa siitä, miten pääsin tuollaisiin tuloksiin.

Laihdutusprojektissani suurimman muutoksen koki ruokavalioni, mutta silti vasta projektin loppupuolella tajusin, etten silloinkaan syönyt ihan järkevästi. Sain käsiini Mats-Eric Nilssonin kirjan Aitoa ruokaa, väärentämättön ruoan opas ja heti perään luin myös saman kirjailijan toisen teoksen Petos lautasella. Kirjat kertovat siitä, miten elintarviketeollisuus muokkaa ruokia, eikä todellakaan hyvään suuntaan. Aidot ainekset korvataan halvoilla ja keinotekoisilla aineilla eli tungetaan täyteen lisäaineita. Kirjat avasivat silmäni ja saivat minut todella miettimään, mitä haluan suuhini laittaa. Kirjojen lukemisen jälkeen kauppareissuni kestivät alkuun varmaan tuplasti aikaisempaa pidempään, kun tihrustin pienellä präntättyjä ainesosaluetteloita, vertailin tuotteita ja ihan mielenkiinnostakin tutkin, mitä erilaiset elintarvikkeet sisältää. Tuon vaiheen aikana melko moni käyttämäni tuote vaihtui lisäaineettomiin tai ainakin vähemmän lisäaineita sisältäviin ja aidompiin tuotteisiin ja aloin myös leipoa yhä enemmän ja tehdä ruokaa itse ihan alusta alkaen. 

Näiden muutaman vuoden aikana kiinnostus ravinto- ja  hyvinvointiasioita kohtaan alkoi pikkuhiljaa kasvaa ja nyt viimeiset puolitoista vuotta on sitten imaissut minut ihan totaalisesti tuohon maailmaan ja kiinnostus tuntuu lähes loputtomalta.

Pieni otos lukemistani kirjoista

Minulla on jatkuvasti lähettyvillä jotain aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja melkeinpä aina kun alan lukea, en meinaa malttaa lopettaa, vaan haluan vain lukea ja oppia lisää. Toisaalta pää meinaa välillä olla pyörällä, kun erilaisia oppeja ja suuntauksia on niin paljon, uskomuksista ja mielipiteistä puhumattakaan, joten tietty kriittisyys täytyy yrittää pitää koko ajan mukana, kun lukee kirjoja ja artikkeleita. Joka tapauksessa se on vaan niin järjettömän mielenkiintoista, miten elintavat vaikuttavat elimistöön ja mitä kaikkea (muutakin kuin kunnollista ravintoa) elimistö tarvitsee toimiakseen ihanteellisesti. Tähän pisteeseen on nyt päästy. Janoan lisää tietoa. Haluan oppia yhä enemmän. Ja tämän blogin avulla saan prosessoida lukemaani, kuulemaani ja kokemaani sekä jakaa vinkkejä ja toivottavasti myös innostaa muita kohti parempaa hyvinvointia.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti