lauantai 9. heinäkuuta 2016

Energiaa päiviin

Kuten olen jo aikaisemmin kertonut, olen kärsinyt aamu- ja päiväväsymyksestä, enkä ole siitä edelleenkään päässyt täysin eroon, vaikka nukkuisin riittävästi ja söisin järkevästi, mutta olen löytänyt keinon, jonka avulla saan käsittämättömän määrän energiaa päiviini, nimittäin aamutreenin. Mähän en ole ollut mikään aamuihminen koskaan, mutta tuossa kevään aikana kokeilin laittaa herätyksen 15-30 minuuttia normaalia aikaisemmin tehdäkseni aamulla heti herättyäni jonkunlaisen treenin. Rehellisesti sanoen alkuun koko ajatus treenamisesta heti sängystä ylös noustua tuntui kammottavalta, eikä olokaan ollut herätyksen koittaessa paras mahdollinen, mutta muutaman päivän jälkeen olin ihan koukussa tähän tapaan ja nykyään musta tuntuu, että jos  aamutreeni jää tekemättä syystä tai toisesta, olo on koko loppupäivän enemmän tai vähemmän nuupahtanut.

Useimmiten mun aamutreenit on vain 10-20 minuutin pituisia, mutta jos on aikaa, saattaa treenit venähtää jopa 45 minuutin pituisiksi. Välillä teen vain nopean HIIT-treenin (kovatehoinen intervallitreeni), joskus lämmittelyn + muutaman sarjan kevyehköä painoharjoittelua ja toisinaan vaan venyttelen tai rullailen lihaksia. Tällä tavoin saan päiväni käyntiin ihan eri tavalla kuin ilman minkäänlaista treeniä ja myös päivän aikana oloni on paljon energisempi ja huomaan selkeästi eron niihin päiviin, kun en tee aamulla mitään harjoittelua. Oma suosikkini on ehdottomasti lyhyt ja tehokas HIIT. Siitä saa aina superhyvän startin päivään :) Jokainen ihminen on kuitenkin yksilö, eikä aamutreeni välttämättä toimi kaikkien kohdalla, mutta suosittelen kyllä ehdottomasti kokeilemaan ja vähän pidempään kuin päivän tai pari ;)
Alkuperäinen kuva täältä

Käytännössä, kun herätyskello soi (tai omalla kohdallani aktiivisuusrannekkeen värinähälytys herättää), nousen samantien ylös, kipitän alakertaan ja juon lasillisen vettä. Jos tiedän etukäteen, että treenaan pidempään kuin 20 minuuttia, syön yleensä myös esimerkiksi puolikkaan banaanin. Tai jos en ole syönyt kunnon iltapalaa, saatan myös tarvita pienen energialisän ennen treeniä. Sitten vaan treenivaatteet päälle ja hikoilemaan! Näiden aamutreenien kanssa pitää kuitenkin olla myös järki päässä. Jos unen määrä on ollut liian vähäinen tai unenlaatu heikko, en kyllä lähde tekemään mitään älytöntä HIIT-tykitystä, vaan silloin on paikallaan vain kevyt putkirullailu, venyttely tai joogaliikkeet...tai jopa unen jatkaminen (sikäli mikäli se on mahdollista). Kovalla univajeella elimistö on jo valmiiksi stressitilassa, joten silloin sitä ei kannata rääkätä yhtään enempää. Kuitenkin esimerkiksi rauhallinen kävely raittiissa ulkoilmassa on hyväksi ja yleensä virkistää, vaikka elimistö olisi väsynyt.

Ennen aamupalaa tehdyn treenin hyödyistä esimerkiksi laihdutuksessa ollaan montaa eri mieltä, enkä itse ota siihen sen enempää kantaa, koska en ole sen suhteen mikään asiantuntija ja itse teen aamutreeniä pelkästään sitä seuraavan hyvän olon vuoksi. On kuitenkin tutkimuksia, joiden mukaan tyhjällä vatsalla tehty (aerobinen) treeni polttaisi vähän enemmän rasvaa, mutta käsittääkseni ero ei ole kovin merkittävä. Treeni ennen aamupalaa on siis itselleni keino saada päivä tehokkaasti käyntiin ja antaa lisäenergiaa päiviini. Aamutreeni on aika harvoin päivän päätreeni ja lepopäiviä lukuun ottamatta teenkin siis jossain vaiheessa iltapäivällä tai illalla toisen treenin, joka on yleensä pidempi ja kovatehoisempi.

Aamutreeneistä saa siis yleensä superenergisen olon ja sen jälkeen aamupalakin maistuu paremmin kuin ilman treeniä. Ja väittäisinpä, että yleisesti ottaen ainakin minä olen koko päivän muutenkin paremmalla fiiliksellä aamutreenin jäljiltä. Ja onhan se nyt ihan huippua, kun on edes jonkunlainen treeni tehtynä, kun muut vasta yrittää kömpiä sängystä ylös ja harvoin tulee täysin treenittömiä päiviä, vaikka tulisi jotain suunnittelemattomia menoja tai muuta yllättävää. Vieläkö joku kaipaa perusteluita, miksi aamulla kannattaisi treenata? Itse asiassa voisin jatkaa listaa vielä parilla pointilla: aamulla häiriötekijöitä on yleensä vähemmän, aineenvaihdunta käynnistyy tehokkaasti ja usein aamutreeni auttaa ylläpitämään terveellisiä valintoja loppupäivän. Joko olet valmis kokeilemaan?Vielä lopuksi muistutan, vaikka tämä on varmaankin itsestäänselvää, että tyhjällä vatsalla ei kuitenkaan kannata treenata pitkään tai lähteä tekemään mitään rankkaa painoharjoittelua. Sellaisen treenin aika on vasta asianmukaisen tankkauksen jälkeen :)

P.S. Jos ei tiedä tai jaksa vaivata omaa päätään sillä, millaisen treenin tekisi, googlettamalla esimerkiksi "morning workout" tai "quick workout", löytyy älyttömät määrät erilaisia treenejä, joista valita. Lisäksi aamuun kannattaa varautua jo illalla eli miettiä millaisen treenin tekee ja laittaa kaikki vaatteet ja mahdolliset muut varusteet valmiiksi, niin aamulla pääsee heti nopeasti itse asiaan :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti