keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Hyvä aamiainen on paras mahdollinen startti uuteen päivään

Aikomukseni oli kirjoittaa ihan toisesta aiheesta tänään, mutta Facebookissa tuli eilen vastaan ajatuksia herättävä julkaisu. Tämän blogitekstini otsikko on suora lainaus Arla Suomen julkaisusta, johon oli liitetty tämä kuva:


Ensimmäinen ajatus julkaisun nähdessäni oli, että nyt on kyllä teksti ja kuva pahasti ristiriidassa. Hyvä aamiainen todellakin on paras mahdollinen startti uuteen päivään, mutta kuvassa näkyvä aamiainen ei ole hyvää nähnytkään. Tai no, onhan siinä omena, mutta sillä ei pitkälle pötkitä. Croissant sisältää lähinnä paljon epäterveellistä rasvaa ja valkoista vehnää. Tavallisessa parin sadan gramman jogurtissa on sokeria suunnilleen 10 palan verran ja "mausteena" käytettyä marjaa tai hedelmää korkeintaan muutama gramma ja lisäksi sitten aromeja ja väriaineita. Hyvä aamiainenko muka?? Ei elimistö saa tuollaisesta aamiaisesta tarvitsemiaan ravintoaineita. Ei ihme, jos pian väsyttää ja vatsa kurnii nälästä, eikä olo ole muutenkaan energinen.

Mitä aamiaisella sitten pitäisi syödä? Olen itse inspiroitunut todella paljon Kaisa Jaakkolan kirjoista sekä hänen valmennusyrityksensä Optimal Performancen opeista ja ideologiasta. He suosittelevat asiakkailleen yleensä ensimmäisenä muutoksena proteiinin lisäämistä aamiaiselle. Viime talvena aloin itse miettiä enemmän omia aamupalojani, koska nälkä tuli jo reilusti ennen lounasaikaa ja tuntui, ettei olotila ollut muutenkaan paras mahdollinen. Uskoisin, että oma aikaisempi aamiaiseni oli aika tyypillinen suomalainen aamiainen eli seka- tai ruisleipää, pari leikesiivua, vähän juustoa ja kurkkua tai tomaattia. Kylkeen kuppi kahvia ja silloin tällöin myös lasillinen valmista tuoremehua. Joinakin päivinä söin puuroa hillolla tai jogurttia ja mysliä. Noiden aamiaisten proteiinipitoisuus oli hyvin alhainen.

Tutkimusten mukaan proteiinit mm. lisäävät kylläisyyttä, pitävät verensokerin tasaisempana, vähentävät makeanhimoa sekä parantavat keskittymiskykyä ja vireystilaa. Siispä lisäsin aamiaisilleni reilusti proteiineja ja muutos oli selkeä. Nälkä pysyy todellakin pois paljon pidempään ja kokonaisuudessaankin olotila on parempi. Ja aamiaista en jätä koskaan väliin, koska se taatusti kostautuu myöhemmin päivän aikana. Nälkäisenä on helppo tehdä huonoja valintoja ja huonoista valinnoista seuraa useimmiten myös huonompi olotila. Mutta nyt päästään vihdoinkin niihin konkreettisiin syömisiin eli mitä minä aamuisin syön.

Kaurapuuroa, raejuustoa ja reilusti tuoreita tai pakastemarjoja kauden mukaan.

Kasvismunakas ja lisukkeita fiiliksen ja jääkaapin sisällön mukaan.

Täysruisleipää tai siemennäkkäriä päällisineen ja lisäksi 1-2 keitettyä kananmunaa.

Joskus, kun aamulla on vähän enemmän aikaa saatan tehdä banaani-kauralettuja, joiden väliin laitan marjoja ja raejuustoa

Tuorepuuro (yleensä jogurttia/rahkaa, chiansiemeniä, kaurahiutaleita, loraus maitoa, ripaus sokeria ja reilusti marjoja yöksi jääkaappiin ja aamiainen odottaa valmiina).
Näillä eväillä, kahvimukillisella ja parilla vesilasillisella arkiaamuni useimmiten alkavat. Viikonloppuisin tykkään vielä lisäksi surauttaa mehulingolla tuoreista hedelmistä ihan oikean tuoremehun kyytipojaksi. Edelleenkin aamiaisistani löytyy parannettavaa. Esimerkiksi kaikilla aamiaisilla ei ole hyviä rasvoja ja lehtivihreäkin olisi hyväksi. Ehkä vielä jonain päivänä innostun vihersmoothieista... Joka tapauksessa tiedän, että omat aamiaisena ovat jotakuinkin aina todella paljon terveellisempiä kuin tuo Arlan julkaisussa oleva aamiainen.

Hyvällä aamiaisella jaksaa pitkään ja se auttaa pysymään hyvissä ruokavalinnoissa koko päivän, joten ei ole todellakaan yhden tekevää, mitä aamulla suuhunsa laittaa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti