tiistai 9. helmikuuta 2016

Herkullinen suklainen hasselpähkinälevite

Hasselpähkinä ja suklaa on mun mielestä superhyvä yhdistelmä ja joskus muinoin Nutella oli suurta herkkua. Teollisen Nutellan ainesosat ei kuitenkaan ole terveellisimmästä päästä ja ensimmäisenä eli määrällisesti suurimpana ainesosana onkin sokeri eikä suinkaan hasselpähkinät. Itse asiassa hasselpähkinä on vasta kolmas ainesosa ja sitä on koko tuotteessa vain säälittävät 13%.

Kotitekoisen Nutellan tekeminen ei kuitenkaan ole ollenkaan hankalaa ja lopputulos on ihan mielettömän hyvää ja kaiken kukkuraksi tämä levite on jopa terveellistä ja siinä on jotakuinkin 80% hasselpähkinää! Toki jos on syönyt purkkitolkulla teollista Nutellaa, tämä saattaa aluksi vaatia totuttelua, mutta meillä tämä kyllä uppoaa koko perheelle suurena herkkuna ja mieskin ihmetteli, että eikö tässä tosiaan ole mitään epäterveellistä, kun on niin hyvää :)

Hasselpähkinöissähän on siis paljon hyvää rasvaa ja lisäksi mm. proteiinia, kuituja, vitamiineja kuten B- ja E-vitamiinia, rautaa, kalsiumia, kaliumia ja magnesiumia. Hasselpähkinän hyvän rasvahappokoostumuksen on tutkittu auttavan alentamaan kolesterolia.
SUKLAINEN HASSELPÄHKINÄLEVITE

300 g hasselpähkinöitä
15 g raakakaakaota
25 g kookosöljyä
1½ rkl hunajaa
ripaus suolaa
ripaus vaniljajauhetta  

Aloita paahtamalla hasselpähkinät 180-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Pyörittele pähkinöitä lastalla pari kertaa paahtumisen aikana ja seuraa, ettei pähkinät pala. Riittää, että ne saavat vähän väriä ja kuori alkaa irrota.

Anna pähkinöiden jäähtyä muutama minuutti ja siirrä ne puhtaan keittiöpyyhkeen päälle. Kuori pähkinät hieromalla niitä keittiöpyyhkeen sisällä ja siirrä kuoritut pähkinät blenderiin tai esimerkiksi sauvasekoittimen silppuriosaan. Eikä muuten haittaa, jos joihinkin pähkinöihin jää vähän kuorta. VINKKI! Jos omistat salaattilingon, kuorittujen pähkinöiden ja kuorisilpun erottelu on helppoa tehdä kaatamalla pähkinät suoraan keittiöpyyhkeen sisältä salaattilinkoon. Irronneet kuorenpalat menee siivilän läpi muutamalla pyöräytyksellä.

ynnistä blenderi ja hienonna pähkinöitä, kunnes ne muuttuvat ensin jauhoksi ja vähitellen juoksevaksi massaksi. Joudut luultavasti kaapimaan pähkinöitä reunoilta keskelle useampaan kertaan, mutta vaiva kyllä palkitaan, kunhan jaksaa olla kärsivällinen.Kun massa on juoksevaa, lisää muut ainekset ja pyöräytä blenderiä vielä hetken aikaa, jotta massa sekoittuu hyvin. Ja tadaa: herkullinen levite on valmista. Tosin, omasta mielestäni levitteen maku paranee, jos se saa "maustua" muutaman tunnin tai vaikkapa seuraavaan päivään, joten kaikkea ei ehkä kannata syödä heti ;) Eli purkita levite ja säilytä jääkaapissa, jossa se säilyy hyvänä pari viikkoa.


Itse olen tehnyt tätä levitettä sauvasekoittimen silppuriosalla (joka esiintyy vaihekuvissakin) ja blenderillä. Tolla silppurilla on kätevää tehdä pienempi määrä ja tämän ohjeen määrä onkin aikalailla maksimi, mihin tuo silppuri kykenee. Blenderissä on tosiaan enemmän tehoja ja tietenkin myös tilaa, jos haluaa tehdä suuremman määrän. Blenderillä levitteestä tulee myös sileämpää. Tätä herkkua voi laittaa vaikkapa keksin päälle tai syödä pannukakkujen kanssa. Toimii erinomaisesti myös hedelmien seurana. Itse tykkään välillä syödä jälkkäriksi ison ruokalusikallisen ihan sellaisenaan :) 

Mulla on aikomuksena kokeilla tehdä myös vähän erilainen versio tästä herkusta. Sellainen "juhlavampi", mutta kuitenkin edelleen varsin terveellinen versio eli lisää herkkureseptejä tulossa jossakin vaiheessa :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti