maanantai 11. tammikuuta 2016

Ihana siemennäkkäri

Moni on varmasti jo törmännyt näihin ehkä epäillyttävänkin näköisiin leipäsiin, mutta jos et ole, niin nyt on korkea aika! Myönnettäköön, että ensimmäisen kerran, kun mulle tarjottiin siemennäkkäriä, olin hyvin ennakkoluuloinen ja melkeinpä varma, etten pitäisi siitä, mutta voi kuinka väärässä olinkaan! Ihastuin tuohon ihanan maukkaaseen näkkäriin niin paljon, että nyt mulla on sitä melkeinpä aina purkissa valmiina odottamassa herkuttelua. Ja nämähän sopii niin tavallisen leivän korvikkeeksi kuin vaikkapa juhlapöydän tai herkuttelupäivän suolapalaksi. Siemennäkkäristä löytyy googlettamalla paljon erilaisia variaatioita ja ohjetta voikin muunnella omien mieltymysten mukaan. Vaikka käytän omassa näkkärissäni kananmunaa, nämä onnistuvat kyllä myös ilman vaikkapa Leila Lindholmin Fröknäcke- reseptillä, jossa nesteenä on ihan vaan vesi. Ihana siemennäkkäri (gluteeniton)

2dl auringonkukansiemeniä
1½ dl seesaminsiemeniä
1½ dl kurpitsansiemeniä
3/4 dl pellavansiemeniä
½ dl mantelijauhetta
3 kananmunaa
1 tl (meri)suolaa

Riko kananmunat kulhoon ja lisää suola. Sekoita niin, että kananmunien rakenne rikkoutuu ja suola sekoittuu. 
Lisää siemenet ja mantelijauhe. Sekoita hyvin.
Seuraavana vaiheena on levittää seos uunipellille leivinpaperin päälle. Tämän vaiheen voi tehdä usealla tavalla, joten esittelen kolme vaihtoehtoa, joita olen käyttänyt:
 
1) Helpoin ja nopein tapa on vain levittää seos isoksi ohueksi levyksi ilman mitään muotoiluja. Tällöin levy leikataan sopiviksi paloiksi esim. pizzaleikkurilla joko paiston puolivälissä tai vasta paiston jälkeen. Paistetusta näkkärilevystä voi myös taitella käsin sopivia paloja.

2) Toinen tapa on levittää seos ohueksi levyksi, kuten edellä, mutta muotoilla levystä sopivan kokoisia paloja veitsellä tai paistolastalla jo ennen paistoa.
3) Kolmas ja työläin tapa on tehdä muotin avulla haluamasi muotoisia näkkäreitä eli muotti pellille, seosta muotin sisään ja tasoitetaan lusikan avulla ohueksi.
 
Kun seos on levitetty pellille, näkkäriä paistetaan uunissa n. 25 minuuttia. Paistumista kannattaa tarkkailla loppuvaiheessa, jottei näkkäri kärähdä. Toisaalta liian aikaisinkaan näkkäriä ei kannata ottaa pois uunista, ettei se jää sitkeäksi. Näkkäri on sopivasti paistunut, kun siemenet on saanut aavistuksen väriä pintaan.
 
Useimmissa ohjeissa siemenseos tosiaan levitetään uunipellille isoksi levyksi ja leikataan vasta paiston jälkeen, mutta itse en tykkää siitä, että levyä leikatessa tai taitellessa murtuu sellaisia pieniä "hukkamuruja", jotka voisi toki syödä ihan sellaisenaan, mutta mieluummin syön isompina paloina. Siispä, jos mulla ei ole ihan älytön kiire, suosin näkkäreiden tekemistä pellille muotin avulla. Sitä paitsi mun mielestä noi muotilla tehdyt on kivemman näköisiä ja mukavampia laittaa tarjolle tai viedä tuliaisiksi :)
 
Siemenissä on paljon hyviä rasvahappoja, proteiinia, kivennäisaineita ja kuituja, joten siemennäkkäriä voidaankin kutsua terveysleiväksi. Siemenet kannattaa kuitenkin pureskella hyvin, jotta elimistö pystyy hyödyntämään kaikki hyvät ravintoaineet. 
 
Ja nyt ei muuta kuin näkkäriä paistamaan ja herkuttelemaan!
 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti