perjantai 8. tammikuuta 2016

Muista juoda vettä!

Olen aina ollut äärettömän huono vedenjuoja. Tai siis en vaan kertakaikkiaan muista juoda riittävän usein. Mulla on ollut joskus päiviä, etten ole juonut vettä ihan vetenä lainkaan, hullua! Onneksi tuollaisia päiviä ei kotioloissa enää oikeastaan tule, koska aamurutiineihin kuuluu pari lasillista vettä ja ruokajuomana on nykyään oikeastaan aina vesi, mutta muuten päivän aikana juodun veden määrä vaihtelee paljon. Olen oikeasti joutunut moneen kertaan opettelemaan juomaan vettä niin, että laitan joko ajastimen piippaamaan tasaisin väliajoin tai nyt älypuhelinaikana olen ladannut puhelimeeni sovelluksen, joka muistuttaa veden juomisesta. Sitten kun veden juonnista tulee opittu tapa, niin homma hoituu paljon luontevammin, mutta nyt mä olen taas jotenkin onnistunut unohtamaan sen tavan ja juon vettä ihan liian vähän. Siispä oli taas aika turvautua sovellukseen, joka auttaa mut raiteille tässä hommassa. Pitkin päivää puhelin ilmoittaa äänimerkin kera: "It's time to drink water", joten eiköhän tuosta veden juomisesta tule taas tapa parissa viikossa.


Mutta miksi sitä vettä sitten pitäisi juoda? 

Vesi on elämälle elinehto ja ihminen pärjää ilman vettä korkeintaan muutaman päivän. Veden tarve on yksilöllistä, mutta voidakseen hyvin ja pysyäkseen terveenä, aikuisen elimistö tarvitsee vähintään pari litraa vettä päivässä. Tähän määrään luetaan myös ravinnosta saatu vesi, joten juotava määrä olisi n. 1,5-2,5 litraa. Kuitenkin esimerkiksi kuumalla säällä, kuumeisena ja liikuntaa harrastaessa juodun veden määrää on lisättävä, jotta vältetään nestehukka. Ja vettähän pitäisi juoda jo ennen janontunnetta, joka on jo merkki nestehukasta.

Tässä 6 hyvää syytä juoda enemmän vettä:

1. Peruselintoimintojen turvaaminen
Jotakuinkin kaikki elimistön toiminnot tarvitsevat vettä. Esimerkiksi ruuansulatus tarvitsee vettä kuljettamaan ravintoaineita ja poistamaan kuona-aineita. Elimistö käyttää vettä myös kehon lämpötilan säätelyn sekä hengittämiseen vain joitain mainitakseni.

2. Ylläpitää hyvää vastustuskykyä
Kuivat limakalvot ovat alttiimpia tartunnoille, jotka aiheuttava mm. flunssaa. Vettä juomalla suun, nielun ja kurkun limakalvot huuhtoutuvat ja pysyvät kosteana, mikä auttaa vasta-aineita taistelemaan elimistöön pyrkiviä taudinaiheuttajia vastaan.

3. Auttaa päänsärkyyn ja väsymykseen
Nestevajaus on yleinen päänsäryn ja väsymyksen syy, joten näihin oireisiin kannattaa ihan ensimmäisenä nauttia lasillinen tai pari vettä. Ja tietenkin juomalla riittävästi voidaan ennaltaehkäistä näitä vaivoja. Itse sain tästä juuri hiljattain muistutuksen, kun en treenipäivänä ollut juonut päivän aikana riittävästi vettä ja pari tuntia kunnon hikijumpan jälkeen iski pääkipu, jonka yhdistin heti nestevajeeseen.

4. Ylläpitää hyvää suoritus- ja keskittymiskykyä
Nestevajaus alentaa suorituskykyä ja lisää urheiluvammojen syntymisen riskiä. Myös keskittymiskyky ja lyhytaikainen muisti heikkenee. Voisipa siis melkeinpä sanoa, että vesi tekee viisaammaksi :)

5. Hoitaa ihoa
Vesi nesteyttää ihosoluja pitäen ne pehmeinä ja kimmoisina. Vesi siis kosteuttaa ihoa sisältäpäin. Lisäksi vesi puhdistaa ihoa poistamalla kuona-aineita. Omalla kohdallani olen monta kertaa saanut todeta, että vedenjuonnin unohtuessa, epäpuhtaudet puskevat kasvojen ihon läpi ja muutenkin koko kropan iho voi huonommin.

6. Auttaa laihtumaan
Vesi täyttää vatsaa ja tehostaa aineenvaihduntaa. Näläntunne voikin olla todellisuudessa janoa, joten vesilasillinen voi hyvinkin auttaa näläntunteeseen ja sen avulla voi pärjätä seuraavaan kunnon ruokailuun. Ennen ateriaa juotu vesilasillinen auttaa syömään kohtuullisesti.Jos riittävä veden juominen on haasteellista, niin tässäpä vielä muutama vinkki, joista voisi olla apua.

  • Jo alussa mainitsemani ajastin tai muistutus puhelimeen on hyvä keino, jos ei yksinkertaisesti muista juoda riittävän usein. Erilaisia sovelluksia tähän tarkoitukseen löytyy vaikka kuinka paljon hakusanoilla "water reminder". On ihan yksinkertaisia, joissa ei ole oikeastaan mitään muuta kuin se muistutus ja juodun määrän seuranta (jollaista itsekin suosin) tai sitten on laajempia, joissa on enemmän toimintoja ja onpa tullut vastaan ainakin yksi jopa vähän pelin tyyppinen sovellus Plant Nanny, jossa saa kasvattaa omaa söpöä pikkukasvia eli kasvi kasvaa, kun kastelet sitä (siis kun juot vettä). Saattaa toimia jollekin hauskana motivaattorina :)
  • Pidä vettä esillä kannussa tai isossa pullossa. Kun vettä on näköpiirissä, sitä myös muistaa juoda useammin.
  • Ota vesipullo mukaasi, kun lähdet liikenteeseen. Toki joka paikkaan pulloa ei tarvitse raahata mukana, mutta itse esimerkiksi otan yleensä vesipullon autoon, kun lähden hoitamaan asioita.
  • Jos pelkän veden maku tai mauttomuus ei miellytä, niin vettä voi maustaa monella tavalla. Mulle kyllä uppoaa ihan pelkkä vesi, mutta kesällä tykkään maustaa vettä tuoreilla marjoilla, esimerkiksi mansikka toimii mainiosti. Vesikannuun voi paloitella myös hedelmiä ja yrttejä. Itse en ole kokeillut, mutta olen lukenut, että kesäkuumalla tai paljon treenatessa veteen voisi sekoittaa myös ripauksen laadukasta suolaa.

Ja nyt kipinkapin juomaan iso lasillinen vettä!Ei kommentteja :

Lähetä kommentti