keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Nyt pukkaa kriisiä: Parsakaali on loppu!

Jotkut teistä tosiaan tietää, että viime kesänä...tai itse asiassa alkusyksystä ostin laatikollisen parsakaalia. Siis viisi (!!!) kiloa parsakaalia. Minä, joka inhosin (tai luulin inhoavani) tuota vihreää kaalikasvia. Minä, joka aikaisemmin jätin tarjolla olevista ruuista aina ottamatta kaiken, mikä sisälsi vähänkään tuota mukamas pahaa kasvista. Enkä vahingossakaan edes harkinnut valmistavani itse jotain kyseisestä kasviksesta.


Jossakin vaiheessa tapahtui kuitenkin jotain, joka sai mut maistamaan parsakaalia ja vaikkei siitä heti suurinta herkkua tullutkaan, niin totesin, että eihän se nyt oikeasti olekaan pahaa. Pikkuhiljaa  aloin syödä parsakaalia enemmän ja valmistamaan sitä myös itse. Ja toissa kesänä innostuin kokeilemaan jopa sen kasvattamista omassa puutarhassani ja sain kuin sainkin pienen sadon. Voi sitä onnenpäivää, kun löysin sen ensimmäisen pienen parsakaalin kukinnon :)

Totesin kuitenkin, että suureksi kasvavat parsakaalipuskat vie ihan liikaa tilaa mun viljelylaatikoista ja puskissa oli aika paljon toukkia, joten ainakin toistaiseksi jätän parsakaalin kasvatuksen muille. Omat parsakaalini ostinkin suoraan tuottajalta, joka ei käytä kemiallisia torjunta-aineita ja kaalit oli ihan superlaadukkaita. Heti tuoreeltaan paloittelin kaalit pienemmiksi, keitin muutaman minuutin, jäähdytin, pakkasin pusseihin ja pakastin. Kuvittelin, että viisi kiloa parsakaalia riittäisi kevyesti koko talveksi, koska noi muut perheenjäsenet ei ole ihan yhtä innostuneita tosta vihreästä herkusta. No, kasvissosekeitossa se uppoaa muillekin, mutta ihan sellaisenaan lapset ei sitä suostu syömään ja mieskin vähän vastahakoisesti ja puolipakolla syö vaan pari pientä nuppua ;) Eli mä olen se, joka niitä parsakaaleja meillä oikeasti syö ja luulin, että viisi kiloa on ihan kamalan paljon, MUTTA maanantaina käytin viimeiset parsakaalit pakastimesta ja nyt on kriisi! Tuntuu, etten millään haluaisi ostaa ainakaan ulkomaista tuoretta parsakaalia, joka ei nyt tosiaan ole ihan suoraan maasta siihen tiskiin nostettu, mutta en välttämättä haluaisi ostaa pakastettuakaan tavaraa, kun se nyt ei vaan ole sama asia kuin se, että ostaa suoraan tuottajalta oikeasti tuoreet parsakaalit ja lähes samantien säilöö ne pakastimeen. Mutta kun mä haluan syödä parsakaalia, niin eipä taida auttaa muu kuin kipittää sinne pakastealtaalle muutaman seuraavan kuukauden ajan ja ensi kesänä ostan sitten ainakin 10 kiloa parsakaalia!!

Kuva täältä

Miksi mä sitten haluan syödä tuota monien inhoamaan kasvista? No, koska mä ihan oikeasti tykkään siitä ja sitä paitsi se on terveellistä! Onpa sitä tituleerattu jopa kaikkein terveellisimmäksi kasvikseksi, koska se sisältää runsaasti erilaisia ravintoaineita, kuten A- ja C-vitamiinia, foolihappoja, kaliumia ja rautaa sekä ravintokuituja ja tutkimuksissa sen on todettu hoitavan ja ehkäisevän mm. syöpää sekä sydänsairauksia. Ei mikään turha kasvis!

Parsakaali on parhaimmillaan höyrytettynä tai kevyesti keitettynä, joten syötäessä siinä saisi olla purutuntumaa. Hyödylliset ravintoaineetkin säilyvät paremmin, kun sitä ei kypsennä liikaa. Parsakaali on tosiaan helppo pilata liian pitkällä kypsentämisajalla ja moni meistä on varmasti syönyt jossain noutopöydässä ties kuinka pitkään möllöttäneitä lötköjä pakasteparsakaaleja, enkä ihmettele lainkaan, jos parsakaaliraukka on ainakin osittain tästä syystä niin hyljeksitty kasvis. Sopivasti kypsennetty ja ripauksella suolaa maustettu parsakaali on herkkua! Tosin sopii se myös vaikkapa wokkiin tai kasvisgratiiniin.

 Kuva täältä

Mä niin odotan jo tulevaa satokautta, että saan lautaselleni ihanaa tuoretta kotimaista parsakaalia (ja kaikkia muita tuoreita herkkuja). Siihen asti nappaan parsakaalit kaupan pakastealtaasta. Tee sinäkin niin! Eihän terveellisintä kasvista kannata jättää syömättä.

2 kommenttia :

  1. Kyllä toi parsakaali on yhtä hyvää kuin kukkakaalikin. Lisukkeena vähän voita ;) Tuore on vielä parempi kuin pakkasesta otettu, mutta nyt ei auta kuin syödä tuota pakastejutskaa!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, kukkakaalikin on kyllä ihan hyvää, mutta ei se mun ruokapöydässä parsakaalia voita :)

      Poista