maanantai 5. joulukuuta 2016

Joulukalenterin 5. luukku: Nuku kunnon yöunet

Olen kirjoittanut unen merkityksestä pidemmän postauksen jo aikaisemmin (täällä), mutta uni on hyvinvoinnin perusta, joten se ansaitsee oman osuutensa myös tässä joulukalenterissa.

Monesti hyvinvointia ajatellessa ensimmäisenä tulee mieleen terveellinen ravinto ja liikunta, mutta uni unohdetaan tai sen merkitystä vähätellään. Uni on se, mistä tulee todella helposti nipistettyä lisäaikaa muille hommille tai näennäiselle rentoutumiselle, mutta se ei ole järkevää. Riittävä ja laadukas uni mahdollistaa koko elimistön palautumisen päivän rasituksista. Uni vaikuttaa mm. oppimiseen, muistiin, keskittymiskykyyn, mielialaan, hormonitoimintaan sekä aineenvaihduntaan ja vastustuskykyyn. Univaje on yhteydessä monien sairauksien syntyyn, joten pidetäänhän huolta riittävästä unesta.

Tämän päivän tehtävä onkin huolehtia siitä, että ensi yönä pyrit nukkumaan vähintään kahdeksan tuntia. Toki, jos heräät aina pirteänä ilman herätyskelloa seitsemän tunnin yöunien jälkeen, niin se on tietenkin ok, mutta väitänpä, että monille meistä seitsemän tuntia ei riitä. Useimmilla on huomenna vapaapäivä, joten voi olla mahdollista nukkua tavallista pidempään aamusta, mutta ei kannata siltikään kukkua liian myöhään, koska tutkimuksissa on havaittu, että uni ei ole yhtä palauttavaa, jos menee nukkumaan vasta puolen yön jälkeen tai myöhemmin. 

Rauhoita ilta ennen nukkumaanmenoa eli älä mene suoraan television äärestä nukkumaan, äläkä lue sähköpostia tai selaile Facebookia sängyssä illalla viimeisenä. Ja jätä puhelimet ja tietokoneet muutenkin makuuhuoneen ulkopuolelle, jos vaan mahdollista. Tee ennen nukkumaanmenoa jotain, mikä rauhoittaa ja rentouttaa. Voit esimerkiksi lukea kirjaa, kuunnella rauhoittavaa musiikkia tai venytel. Ehkä myös pieni happihyppely voisi olla paikallaan tai voit kirjoittaa vaikkapa kiitollisuuspäiväkirjaa.

Toivottelen kaikille levollista unta ensi yönä!

Alkuperäinen kuva täältä

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti