keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Joulukalenterin 7. luukku: Juo vettä!

Veden juonnin tärkeydestäkin olen kirjoittanut viime talvena ihan oman postauksen, joka löytyy täältä. Ajattelin nyt kuitenkin muistutella siitä, koska vesi on todella tärkeää hyvinvoinnin kannalta ja itsellä on taas tässä viime aikoina ollut itselläni haasteita muistaa juoda riittävästi. Toimikoon tämä siis muistutuksena myös minulle :)

Elimistö tarvitsee vettä peruselintoimintoihin, kuten esimerkiksi ruuansulatukseen ja verenkiertoon. Kehonpainosta 45-75 % onkin vettä ja koska elimistöstä poistuu jatkuvasti vettä hengittäessä ja hikoillessa sekä wc-käynneillä, pitäisi olla itsestäänselvää, että täydennämme vesivarastojamme pitkin päivää. Janontunne on jo merkki nestevajeesta ja jos elimistössä on jatkuva nestevajaus, se heikentää kehon toimintaa monella tavalla. Ihanteellista olisikin, että vettä juotaisi niin, ettei janontunnetta ehtisi tulla.

Nestehukka heikentää esimerkiksi fyysistä suorituskykyä, mutta se voi heikentää myös keskittymis- ja reaktiokykyä sekä kykyä tehdä päätöksiä. Liian vähäisen vedenjuonnin seuraksena suun, nielun ja kurkun limakalvot kuivuvat, mikä altistaa helpommin taudinaiheuttajille, mistä saattaa seurata esimerkiksi flunssaa. Nestehukka aiheuttaa usein myös väsymystä ja päänsärkyä, mikä vaikuttaa yleisesti olotilaan. Juomalla riittävästi vettä päivittäin varmistat siis, että elimistö toimii niinkuin pitää, pysyt terveempänä ja voit yleisesti paremmin. Vesi auttaa myös pitämään ihon pehmeänä ja kimmoisana, edesauttaa suolen normaalia toimintaa ja auttaa munuaisia puhdistamaan elimistöstä kuona-aineita. Vesi pitää myös näläntunnetta loitolla, mikä voi olla esimerkiksi painonpudottajalle erityisen hyödyllistä.
 
nään tehtävänä on siis juoda pari litraa vettä päivän aikana (ja jos liikut reippaasti, niin enemmänkin). Jos pelkkä vesi sellaisenaan tökkii, niin laitapa veden kanssa kannuun vaikkapa puristettua sitrusmehua, marjoja tai yrttejä. Oma suosikkini on vadelmilla maustettu vesi. Myös lime toimii mainiosti.
 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti